INFO TERKINI
Rangkuman berita, fakta dan makluat aktiviti masjid.

Mari Mengenali Rasulullah SAW

Admin

Admin

Pengarang

BULAN Rabiulawal sekali lagi bertandang dalam teratak kehidupan kita. Ia datang membawa makna yang besar khususnya dalam kehidupan Muslim yang mencintai manusia agung yang bernama Muhammad Abdullah.

Pada bulan ini lahirnya kekasih ALLAH iaitu Rasulullah SAW yang membawa rahmat kepada makhluk sekalian alam. Ini jelas melalui firman ALLAH SWT: “Tidak kami utuskan kamu (Muhammad) melainkan untuk memberi rahmat kepada sekalian alam.” (al-Anbiya’, 107).

Sejauh manakah kita mengenali Rasulullah SAW? Bagaimana cara untuk kita menghayati perjuangan baginda? Apakah cukup dengan kita hanya mengingati tarikh 12 Rabiulawal sahaja? Mari kita mengenali siapa nabi kita yang mulia mudah-mudahan generasi kita akan sentiasa meletakkan baginda sebagai contoh ikutan terbaik.

Nama

Menurut al-Buti, nama penuh baginda ialah Muhammad bin Abdullah bin Abdul Mutalib bin Hashim bin Abdul Manaf bin Qusai bin Kilab bin Murrah bin Ka‘ab bin Lu’ai bin Ghalib bin Farh bin Malik bin Nadhr bin Kinanah bin Khuzaimah bin Mudrikah bin Ilyas bin Mudhar bin Nizar bin Ma‘ad bin Adnan.

Keturunan baginda daripada susur galur Nabi Ismail Ibrahim AS (Fiqh al-Sirah al-Nabawiyyah). Berbangsa Quraisy daripada bani Hashim seperti sabdaan baginda: “Sesungguhnya ALLAH memuliakan Kinanah daripada anak Ismail, Dia memuliakan bangsa Quraisy daripada keturunan Kinanah, Dia memuliakan bani Hashim daripada bangsa Quraisy, kemudian Dia memuliakanku daripada bani Hashim” (HR Muslim).

Datuknya iaitu Abdul Mutalib yang memberikan nama Muhammad yang bermaksud ‘yang terpuji’ walaupun nama itu jarang digunakan oleh masyarakat Arab pada waktu itu.

Kelahiran
Kebanyakan sumber sirah menyatakan baginda lahir pada 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 570M. Namun al-Mubarakfuri menyatakan baginda lahir pada 9 Rabiulawal bersamaan 20 April 571M (al-Rahiq al-Makhtum) iaitu pada tahun pertama selepas peristiwa tentera bergajah yang dipimpin oleh Gabenor Yemen iaitu Abrahah.

Peristiwa ini dirakamkan oleh ALLAH SWT dengan jelas menerusi al-Quran (al-Fil, 1-5) yang membuktikan kesesatan tentera Abrahah itu sehingga membawa kepada kehancuran mereka. Justeru, pada tahun kelahiran baginda dikenali sebagai ‘am al-fil (tahun gajah) kerana kehancuran pasukan bergajah yang ingin meruntuhkan Kaabah yang mulia.


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/57331/LIFESTYLE/Sinar-Islam/Mari-mengenali-Rasulullah-SAW


© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Leave a comment

Your email address will not be published.